En kaffetur i Roma

En Paranà kaffetur i Roma er samtidig en kulturopplevelse siden Paranà drifter caffetteriaene på flere av de fremste kulturinstitusjonene i byen.

Vil du bo billig nær Termini hovedjernbanestasjon, har vi bodd på og kan anbefale Easyrome  Guesthouse hos Enrico. Eller hotel Domus Praetoria. Reint, rimelig og ordentlig i et variabelt strøk. Minuset her at du gjerne må ta buss hjem en sein kveldsstund fra mer turistvennlige bydeler.

Fra Terminiområdet kan du spasere til Borghese-parken, der Paranà driver to caffetteriaer. Eventuelt ta Metro til Spansketrappen og gå opp derfra. Den største attraksjonen er Galleria Borghese, en av de fremste kunstsamlingene i Roma med verker av Leonardo da Vinci, Rafael, Tizian, Caravaggio, Bernini og Rubens. Husk at her må du bestille inngangsbillett på forhånd. Etter museet kan du ta en rolig pause i Paranàs Casina del Lago..

Klarer du mer inntrykk og Paranà kaffe, fortsett til Nasjonalmuseet for moderne kunst. Herfra er det ikke så langt å gå over til Piazza Popolo. Det er et godt utgangspunkt for mange valg. Gå til Spansketrappen og nyt folkemylderet og fortsett med vindusshopping ned motegaten Via Condotti. Eller gå handlegaten Via Corso. Eller sleng deg på en bytur på de små, elektriske bussene som har stopp på hjørnet Via Corso/Piazza Popolo.

Vil du bo i sentrum, er utvalget av gode leiligheter og hotell "uendelig". Likevel, like ved Campo di Fiori har vi bodd på Hotel Teatro de Pompeo og vært veldig fornøyd med det. Stille kvartal. Navnet er ikke tilfeldig. Det er spor etter det 2000 år gamle teateret i underetasjen. Og faktisk et ikke hvilket som helst teater i keisertiden. Det strakk seg helt bort til Largo di Torre Argentina, i dag en travel buss-stoppeplass med ruiner i midten Her var det Julius Cæsar ble knivstukket.

En morgentur på Campo di Fiori er obligatorisk i Roma. Torghandelen starter tidlig. Kjøp deg gjerne en panino con porchetta hos denne karen. Byens beste, mener vi.

 Campo di fiori.png

Fra Campo di Fiori er det kort vei til Piazza Navona, og videre til Pantheon. Her i strøket er det flere andre kjente kaffebrennerier med egne kafeer med Tazza d'Oro - Gullkoppen - som den mest kjemte.  Disse stedene og produsentene har alle sine særpreg verdt å smake. Men vi har ofte erfart at helt "vanlige" kaffebarer varter opp med fremragende espresso, det er så mye opp til baristaen, så følg impulsen og dump innom steder utenom "lysløypen". Bestiller du "al Banco"-stående ved disken- koster en kopp deg bare rundt en Euro. Og til den prisen er det verdt å smake seg gjennom byen. Her er tips til fem kaffebarer!

Hvis du virkelig vil fordype deg i Roma framfor dataskjermen, skal du se på bloggen Mitt Roma. Det er en prisverdig innsats av ett menneske å samle og formidle så mye kunnskap både i emnebredde og dybde!

Vi har bodd like ved Piazza Navona i mange år. Selv om det er i sentrum av turiststrøket, er her mange gode og rimelige plasser for et måltid. Dette er høyst subjektive råd: Ponte&Parione , Il Corallo og Fiametta. Eierne av Fiametta stammer fra Firenze. Nylig pusset de opp restauranten som er dekorert med nydelige fresker med Firenze-motiv.
En liten kunstopplevelse på kjøpet!

Ved Piazza Navona finner du også to av de beste gelateriaene i Roma. Vår favoritt er Frigidarum. Ikke få liter vi har spist der! Prøv kanel, ingefær og Zuppa de Bretagne, særegne varianter du ikke får så mange andre steder. Ikke alltid de er i disken, men spør likevel! Men gå også til Gelateria del Teatro i antikvitetsgaten Via Coronari. To attraksjoner på samme tur! I Trastevere er vi svak for et lite gelateria på Piazza della Scala. God kanel-gelato der også, om enn ikke så intens som hos Frigidarium.

Utenfor Roma ligger Ostia Antica, som var havneby i keisertiden.

Ostia Antica.png

Paranà drifter caffetterriaen i den imponerende ruinbyen, og her er det stor uteplass og nyte solen på. Roma er også en badeby. Fortsett med toget ut til kysten hvis der er mer igjen av dagen til de herligste badestrender. Hele togturen tar mindre enn en time.

Kort om offentlig transport i Roma. På kiosker og tobakkbutikker kjøper du billetter. Samme billett er gyldig for alt som ruller.  Også toget til Ostia Antica, som går fra Ostiense-stasjonen ved Piramiden. Du stempler billetten i automat når du går på første transportmiddel. Den billigste billetten koster Euro 1,50 og er gyldig i 100 minutter + en metrotur fra stempling. Andre varianter er dagsbillett, tre dager og en uke. Ikke gyldig til/fra flyplass. Skal du til Aeroporto Fuimocino er det billigste alternativet flybuss. Den går fra Termini. Taxi har fast pris Euro 48.  Er dere tre, svarer det seg framfor Flytoget, og du kommer dør-til-dør.

Hovedbussaksen er fra Termini hovedjernbanestasjon til Peterskirken.  Ekspressbussen har nr. 40. Nr.  64 går samme akse, men stopper på alle stopp. Langs trasèen er det kort gange til Forum Romanum, Campo de Fiori, Pantheon og Piazza Navona. Trikken til Trastevere går fra Piazza Venezia. Eller gå av på Torre de Largo Argentina. Fra denne stoppen er det raskt å gå til Trastevere (og Campo di Fiori og Piazza Navona) over broen Ponte Sisto. Da kommer du på andre siden av elven til Piazza Trilussa, og herfra går du strake veien til den berømte kirken Santa Maria in Trastevere.

Hvis du helst vil bo i leilighet og ordne deg selv, er det ofte rimeligere og mer konfortabelt enn hotell i samme prisklasse. Wimdu gir deg mye å velge i. SleepinItaly har også mange gode leiligheter.

Vil du orientere deg om hele Italia, er den norske nettsiden Dolcevita.no et herlig sted å drømme seg bort om det søte liv. Og veldig praktisk før du skal reise.

 

Om du vil gjøre reiseplanlegging, se hvor A ligger i forhold til geografien, eller bare ta deg en tur i geografien, er Rome2Rio et godt hjelpemiddel.

Vi har travet i Romas gater i tjue år og kjenner byen ut og inn. Ta gjerne kontakt og spør om tips hvis du planlegger å reise!

God tur!

 

© 2020 Delitalia

| Uni Micro Web